İSTANBUL (İGFA) – Kiralık konut fiyatlarının artmasında çok taraflı etkenlerin olduğuna işaret eden gayrimenkul iktisadı ve ileri seviyede pazarlama alanında faaliyet gösteren kesime kaynakları, mecburî arabuluculuk prosedürünün mahkemelerin iş yükünü hafifletmeyeceğini öne sürdü.
Kiracı tahliye davaları genel davaların içerisinde birinci sıraya yükseldiğine vurgu yapılırken şu bahislere dikkati çekildi:
“Davaların sonuçlanması istinaf ile bir arada neredeyse 3 yılı buluyor. Mülk sahipleri kiracı sorunu ile uğraşmamak için meskenlerini kiralamak yerine boş tutuyor. Zarurî arabuluculuk devri mahkemelerin artan yükünü biraz olsun hafifletebilir fakat sorunun temelinde enflasyon karşısında epeyce düşük kalan kira bedelleri var. Kiracısını mahkeme yoluyla tahliye etmek zorunda kalan mülk sahipleri yaşadıkları zorluktan ötürü gayrimenkullerini yine kiraya vermek istemiyor. ‘Nasıl olsa tahliye davaları uzun sürüyor’ diyen kimi fırsatçı kiracılar da ne kirayı ödüyor ne de meskeni tahliye ediyor. Mevcut yasalar kiracıları koruyormuş üzere görünse de aslında mülk sahiplerinin mülkiyetten doğan haklarını kullanamaz hale getirebiliyor. Mesken sahibi kiracı alakalarını çıkmaza sürükleyen ekonomik münasebetler ve maddelerde kiracıyı avantajlı pozisyonda tutan kararlar ortadan kalkmadığı sürece, bu sorun muhakkak çözülemez”